Тропка, 14.05.2016 00:09
Паска від Дарії Цвек (материнка)"150 гр дріжджів розвести у 1 склянці теплого молока, добавити 50 гр цукру та замісити легке молоде тісто. Поставити підходити у тепле місце на годину-півтори (можна поверхню розчини присипати борошном. На поверхні появляться тріщини і це означатиме, що розчина готова. Їй не можна перестоювати, бо закисне).Тим часом збивати на водяній бані 30 жовтків з 350 г цукру до стану пухкої гладкої маси, значно збільшеної в об'ємі. Вилити в розчину охолоджені до теплого стану жовтки, добавити прянощі (цедру, кардамон, ваніль тощо) і замісити рештою борошна (всього 1 кг, але кількість борошна може відрізнятися в залежності від його вологості. Борошно мусить бути підсушеним і просіяним). Місити тісто, поки не почне відставати від рук. Тоді добавити в тісто 250 г якісного жиру (вершкового масла та олії), родзинки, 1/4 ч. ложки солі та перемісити. Поставити в тепле місце на 2-3 години, щоб підходило.У процесі можна декілька разів обминати тісто.Готове тісто накласти у форми (не більше 1/3 форми), змащені жиром і дати підійти ще у формах (також у теплому місці). Пекти при Т 200С 45-50хв."Дріжджів, звісно, задофіга, я давала 100 гр. і то... Пекти краще в четвер, бо цим паскам треба день-два, щоб визріти.Паралельно скажу, що мені сподобалося, як реагує тісто на добавляння масла аж у кінці вимішування. Почитала теорію і зрозуміла, що це навіть теоретично правильно так. Жир заважає правильно розвиватися клейковині борошна, тож якщо його добавити зразу, тісто вийде більш забите та гливке, важкувате. Вопщем, попробуйте, має сподобатися.Бонус тим, хто дочитав:-) Якщо відділити жовтки від білків зарані, посолити та дати ніч постояти - тісто у вас буде шафранно-жовтого кольору без усяких барвників:-)
Loading...