Olegka, 24.03.2023 12:38
Позавчора відвідав концерт Хрестини Соловій. Вона виконувала і старі народні пісні. Деякі з пісень важко зрозуміти на слух, бо вони з незвичним говором, але вдома подивився, що то за пісні...Ось одна з них:Полетів би’м на край світа,Як вітер, што в полі літат, гей,В Гамерицький край.Лем жаль ми тя, моя хижоСолом’яна, жаль.Ой в нас превелика біда –Не можна заробить хліба, гей,Мушу їхать в даль.Лем жаль ми вас, мої верхиЗеленії, жаль.Ой жаль ми вас, сойки сиві,Што’м вас плекав без три зими, гой,Ой жаль ми вас, жаль.Бо і на цей би’м поїхавВ Гамерицький край.Ой жаль ми тя, моя страно,Де жиют мамичка з няньом, гой,Ой жаль ми тя, жаль.Хоц в нас біда – не поїдуВ Гамерицький край.https://www.youtube.com/watch?v=ApP86JFSEFQЩо таке Гамерицький край? Можна здогадатися, що мова йде про Америку, точніше ж про Бразилію. Було декілька хвиль еміграції українців туди. Перша була з 1872 по 1914 роки..До чого це я веду? Тема їхати/залишатися дуже стара. І її варіанти розподіляються від залишатися зараз у Бахмуті, бо "Хочу померти вдома" і до "Слава Богу, це сталося і я нарешті можу виїхати звідси без віз на ПМЖ до омріяної країни Х".Намагатися когось переконати, що саме Ваша точка зору правильна - то як горохом об стіну.Профессор МГИМО Валерий Дмитриевич Соловей: методы и принципы ведения информационной войны.
Loading...