акварелька, 16.03.2023 21:28
Прожила 5 років (Познань), пройшла весь шлях до громадянства, а також від некваліфікованої праці до роботи в міжнародній фірмі:) отримала тут другу вищу освіту. Із плюсів для мене:- легкість мови (вчиться швидко і набагато легше, порівняно з англійською, німецькою і так далі);- суперовий громадський транспорт (порівняно з Україною - це просто космос), я реально не розумію, для чого тут своє авто, хіба що десь у маленькі містечка чи села на екскурсії їздити, в місті я на 200% закривала свої потреби громадським транспортом в будь-який час доби;- дуже швидка легалізація та отримання громадянства для людей із польським корінням;- безпека (перший рік я працювала тут в основному на заводах і фабриках, часто в нічні зміни, та ще й за містом, куди добиралася громадським транспортом - такого відчуття безпеки, як тут, в Києві в мене ніколи не було);- велика кількість заводів і фабрик для некваліфікованої праці чи швидкого підробітку, як раптом що - завжди є додаткова можливість заробити);- велика кількість міжнародних фірм, де можна знайти офісну роботу, особливо, якщо знаєш мови;- матеріально-технічна база університетів і шкіл на дві голови вища, ніж в Україні;- просто неймовірні в плані доглянутості та краси парки й зелені зони. Я зараз живу в Берліні, то от він просто вбогий, якщо говорити про красу зелених зон, порівняно з тим самим Познанем;Недоліки:- найбільший: шалена інфляція і стрімке здорожчання всього, що може подорожчати. Останній рік я вже ледве зводила кінці з кінцями (і це з роботою в міжнародній фірмі) - практично все йшло на оплату малесенької однокімнатної квартири, харчування, поїздки в Україну до рідних;- відносно маленькі зарплати, якщо ти не айтішник, не топ-менеджер, чи просто не вмієш "крутитися". Знайти офісну роботу хоча б на 4 тисячі злотих - треба постаратися. З урахуванням інфляції і космічних цін на оренду така зарплата - це ні про що;- закритість місцевих до інших культур, антиукраїнські настрої - в мене за 5 років життя в Польщі не з'явилося жодного близького друга-поляка (а за цей час спілкувалася з десятками, з деякими - дуже близько). Тобто спілкуватися з вами вони будуть, а так щоб прям близько дружити - то навряд. Ну і "польська для полякув", "пам'єнтами Волинь" - на жаль, теж присутнє, хай і не масово, і трохи приглушене війною. Але такі настрої все одно були і є;- погода: сніжної зими нема, з листопада до березня - сіра й туманна пізня осінь, багато дощів і вологи;- проблеми з медициною і релігійні бзікі - до державного вузького фахівця (наприклад, ендокринолога) - запис за рік, є приватні страховки, але вони не дуже дешеві і не гарантують якість та швидкість. Про заборону абортів ви й без мене знаєте.Але, якби не космічні ціни на все і мізерні порівняно з ними зарплати - я би звідти не їхала. Все ж ментальність і мова там набагато ближчі до нас, ніж в інших країнах.
Loading...