Luna, 16.03.2023 20:55
я можу не врахувати Ваші певні деталі, коментую загально. МінФін Польщі видав лист, який всі наші журналісти протлумачили неправильно і сказали, що Польща звільнила Українців від оподаткування. Але це не так. Вони лише сказали, що будуть flexible при визначені резидентсва українцями за 2022 і дають нам право вибору. В залежності від вибору будуть різні правила оподаткування. Якщо ви відповідаєте критеріям резидентва в Польщі і визнаєте себе їм, то в Польщі оподатковується весь ваш worldwide income. Якщо ви визнаєте себе резидентом України, то вже в Україні декларуєте worldwide income (включаючи польській дохід). Але все одно Польща має право оподаткування вашого Employment income, якщо ви фізично працювати в Польщі більше ніж 183 дня. Тому українці, які працювали на українських працедавців і при цьому фізично перебували в Польщі більше ніж 183 дні, теоритично мають задекларувати цей дохід і сплатити податки в Польщі (незважаючи на оподаткування в Україні). Але це стосується саме Employment income. Якщо ви отримували доходи в Україні як ФОП, то тут можуть бути інші правила - треба дивитись Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. Я не дивилась по підприємницькому доходу.
Loading...