CatFix, 27.09.2021 22:49
Житньо-пшеничний хліб без вимішуванняХотіла б поділитися переписом хлібу, який, на мою думку, є ідеальним за такими показниками, як складність приготування, корисність, смак.Але суттєвою перевагою цього житньо-пшеничного хлібу є, по-перше, те, що до його складу входить лише 40% білого борошна. А ще 20 % - житнє. Яке вважається більш корисним. Окрім того, хліб не потребує вимішування. Отже, вам не доведеться витратити багато свого часу на його приготування. І не потрібний буде кухонний комбайн як альтернатива вимішуванню руками. Єдине, вам потрібна буде чавунна каструля, або щось інше з покривкою, у чому можна буде хліб випікати.Тому раджу спробувати хліб тим, хто прагне їсти більш корисну їжу і витрачати менше часу на її приготування. Складники?? 200г цільнозернового борошна;?? 200г хлібного борошна (це борошно з високим вмістом білку, протеіну);?? 100г житнього борошна; ?? 8г солі;?? 0.5 чайної ложки цукру (все вірно, так мало);?? 3г дріжджів;?? 1 столова ложка насіння кмину (я не люблю, то й не додаю);?? 360г води кімнатної температури. Приготування (зручно почати ввечері)1. У великій мисці змішати всі складники за винятком води2. Додати воду. Замісити тісто лише до однорідності, щоб все борошно було вологим. 3. Накрити тісто плівкою, залишити на столі (неиставимо до холодильнику) до ранку. Воно має вигрівати приблизно 12-18 годин. Залежить від температури примішення, тому точний час не можу вказати. Мені зазвичай саме 14 годин вистачає. Наша мета - на поверхні тіста з'явилися бульбашки і воно збільшилося взвічі у об'ємі. 4. Коли тісто визріло, підсипати стіл борошном, викласти на нього тісто, сформувати з нього прямокутник руками. Далі скласти конвертрм, згорнути рулетиком і сформувати округлий буханець. 5. Далі викласти буханець дном догори (!) У миску, викладену гладким рушничком, подпипаним борошном (щоб тісто не наліпло). Вкрити тісто, залишити на столі на годину, за цей час воно добре виросте.6. По годині ( або поки майде подвоїться у об'ємі) вмикаємо духовку (230 градусів), ставимо до неї чавунну каструлю з покривкою, щоб розігрілася добряче. Процес триває десь 25 хвилин, поки тісто продовжує собі рости на столі у мисці. 7. Далі на кавалек пергаметного папіру обережно перевертаємо наш хліб, знімаємо рушничка. Хліб з пергаментом разом кладемо до розігрітої чавунної каструлі, накриваємо покривкою - і до духовки на 30 хвилин. 8. Знімаємо покривку з каструлі, зменшуємо температуру до 190г, випікаємо вже без покривки ще 10-20 хвилин, до появи гарного золотаво-брунатного кольору скоринки. Якщо є кухонний термометр, то всередині хлібини температура має досягти 99 градусів. 9. Дістати хліб з духовки, викласти на решітку. Зачекати принаймні півтори години, перш ніж різати хліб.
Loading...